Maanantain tein päivän töitä kotona. Illan istuin Tampereen sähkölaitoksen infotilaisuudessa ja valtuustoryhmän kokouksessa.
Sähkölaitos haikailee mukaan rakentamaan ydinvoimaa. Toimitusjohtaja Jussi Laitinen myönsi, että nykyisiin kolmeen hankkeeseen tuskin enää ehtii, mutta ehkä seuraavalle kierrokselle.
Kun viidennestä ydinvoimalasta väiteltiin, kansanedustaja toisensa perään julisti käsi sydämellä: Ydinvoima on ylimenokauden ratkaisu. Viides voimala on juuri nieltävissä, mutta siihen se loppuu.
Nyt Tampere puhuu siis jo yhdeksännestä ydinvoimalasta. Edellisellä viikolla Pohjolan voiman toimitusjohtaja Timo Rajala peräänkuulutti uusille voimaloille 80 vuoden käyttöikää.
Lisäydinvoima ei ole siirtymäkauden ratkaisu. Ydinvoimateollisuuden suunnitelmat sementoisivat meidät pitkälle koko vuosisadaksi keskitettyyn ja moniongelmaiseen energiaratkaisuun samaan aikaan, kun kestävämmät vaihtoehdot – energiatehokkuus ja uusiutuvat – kehittyvät kohisten.
Tiistain ohjelma oli poikkeuksellisen kevyt: vain talousvaliokunta ja istunto. Lopun päivää sain tehdä töitä omaan tahtiin ja viettää vapaatakin.
Keskiviikkona työpäivälle kertyi sitten mittaa tiistainkin edestä: 16,5 tuntia. Aloitin kahdeksalta tavalliseen tapaan hallitusryhmän kokouksella.
Talousvaliokunnan ja hierojan jälkeen istunnossa puitiin opposition välikysymystä pienituloisten toimeentulosta. Outi Alanko-Kahiluoto piti Vihreiden ryhmäpuheenvuoron.
Viime laman aikaan leikattiin reippaasti palveluita ja sosiaaliturvaa. Virheistä on otettu opiksi. Nykyinen hallitus on taantumasta huolimatta nostanut monia vähimmäisetuuksia reippaasti.
Sosiaaliturvaan on silti jäänyt aukkoja. On ironista, että vasemmistopuolueet tenttasivat hallitusta köyhyydestä, vaikka moni köyhimpiä auttava esitys törmäsi sosiaaliturvan kehittämistä pohtineessa SATA-komiteassa juuri vasemmistoa lähellä olevan ay-liikkeen vastustukseen.
Istunnon jälkeen ehdin käydä parturissa ennen valtuuston kokousta. Tuhdilla asialistalla oli mm. tilinpäätös, strategiaraportti, kaavoitusohjelma ja tarkastuslautakunnan erottaminen. Suhtautumisesta pormestarikokeiluun voi lukea Tampereen vihreiden blogista.
Pienenä mutta piristävänä yksityiskohtana kokouksessa käsiteltiin aloitetta viikoittaisesta kasvisruokapäivästä kaupungin kouluihin ja päiväkoteihin. Vihreiden esityksestä vastausta aloitteeseen muutettiin johtokuntakäsittelyssä niin, että kasvispäivää aletaan valmistella.
Kasvispainotteisen ruoan puolesta puhuu kaksi painavaa syytä. Ensinnäkin karjatalous on merkittävä ilmaston kuormittaja. Korvaamalla erityisesti naudanlihaa kasviksilla voidaan vähentää päästöjä.
Toiseksi suomalaiset saavat ruoasta edelleen mm. liikaa rasvaa ja liian vähän kuituja. Lisäämällä kasvisten osuutta voidaan kohentaa myös kansanterveyttä.
Keskustelu sujui selvästi asiallisemmissa merkeissä kuin esimerkiksi Helsingissä. Puheenvuorossani tuin aloitetta lämpimästi ja korostin hyvää suunnittelua.
Pelkkä kasviksiin vaihtaminen ei riitä: ruoan pitää olla samalla ravitsevaa ja ekologista. Monille lapsille kouluruoka voi olla päivän ainoa lämmin ateria, joten sen pitää olla myös houkuttelevaa.
Kokous kesti varttia vaille yhteen yöllä. Aamulla pyöräilin puhumaan Kalevan lukion ympäristöpäivässä salilliselle lukiolaisia maailman muuttamisesta.
Eduskunnassa jatkoin talousvaliokunnalla ja eduskuntaryhmällä. Suullisella kyselytunnilla Niinistön Ville kysyi ryhmämme puolesta opetusministerin kantaa opiskelijajärjestöjen ehdotuksiin opiskelun vauhdittamiseksi. Päivän päätti puolueen puheenjohtajiston kokous.
Perjantain aloitin maa- ja metsätalousvaliokunnassa kuultavana tulevaisuusselonteosta. Ennen talousvaliokunnan kokousta kävin hallitusryhmien valiokuntavastaavien kanssa läpi ajankohtaisia asioita.
Istunnossa äänestettiin välikysymyksestä eli hallituksen luottamuksesta. Iltapäivällä opiskelin ranskaa ja tapasin Aalto-yliopiston edustajaa ekologisen liikkuvuuden EcoMobility-hankkeesta.
Viikonlopun tein töitä, siivoilin ja otin rennosti kotosalla. Sunnuntaina julkaisin blogin junaliikenteen ongelmista.
Välillä käväisin ystäväni 30-vuotispäivillä Helsingissä. Onneksi olkoon vielä kerran, Eppu!
2 Responses
Yhdeksäs ydinvoimala on hieno ajatus. Toivottavasti saamme riittävästi ydinvoimaa kunnes fissioreaktori toimii käytännössä. Jaksamista sinulle valitsemallasi tiellä.
Ollille tiedoksi, että Suomen neljä nykyistä voimalaa, rakenteilla oleva viides ja kaikki kolme mahdollista uutta voimalaa ovat fissioreaktoreita.