Olen käynyt blogissa aiemmin läpi Vihreiden vaalitappion suuruutta, tulosta eri puolilla maata ja suoritusta Pirkanmaalla. Nyt alkaa olla aika pohtia häviön syitä eri vaalipiirien tulosten valossa.
Vihreät menetti viisi kansanedustajapaikkaa neljän vuoden takaiseen verrattuna. Paikat tippuivat Helsingissä, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Hämeessä ja Etelä-Savossa.
Kannatuksen muutoksia on vaikea selittää uskottavasti vain muutamalla alueellisella tekijällä. Joitakin johtopäätöksiä uskaltanee silti vetää.
Helsingissä Vihreiden tappion rinnalla nähtiin Vasemmistoliiton vahva nousu. Puolueiden kannatuksen muutokset prosenttiyksikköinä olivat jopa lähes identtisiä.
Paavo Arhinmäki nousi vaalipiirin ääniharavaksi, ja toisen paikan nappasi Silvia Modig. Molemmat ovat profiililtaan voineet puhutella Vihreiden vasemmalle kallellaan olevia kannattajia.
Uudellamaalla kisasi liuta valtakunnan ykkösnimiä – kokoomuksella Jyrki Katainen ja Alexander Stubb, demareilla esimerkiksi Maria Guzenina-Richardson ja perussuomalaisilla tietysti Timo Soini. Pudonneen Jyrki Kasvin kannatusta nakersivat kokoomuksen Petteri Järvinen ja piraatit.
Varsinais-Suomessa pois jäi pitkäaikainen ja suosittu suomenruotsalainen kansanedustaja Janina Andersson. Ehdokaslistalta puuttui muutamia tärkeitä alueita, ja kannatusta rokottivat todennäköisesti Vasemmistoliiton punavihreät ehdokkaat sekä RKP.
Etelä-Savossa paikka menetettiin, vaikka kannatus kasvoi. Muut puolueet kieltäytyivät vaaliliitosta, ja nykyisessä vaalijärjestelmässä äänikynnys pienissä vaalipiireissä on tähtitieteellisen korkea.
Hämeestä on ehkä hankalin keksiä yksinkertaista syytä paikan menetykselle. Perussuomalaisia lukuun ottamatta kaikki puolueet hävisivät. Osa Vihreiden kannattajista on saattanut jättää kokonaan äänestämättä, osa siirtyä SDP:n tai kokoomuksen leiriin.
Ennakkoarvioiden mukaan Vihreillä oli kohtuullisia mahdollisuuksia saada uusia paikkoja Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Kymessä ja Pohjois-Savossa. Yksikään lisäpaikka ei valitettavasti toteutunut paikkaamaan menetyksiä muualla, vaikka Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa oltiin lähellä.
Pirkanmaan tulosta olen sivunnut jo toisaalla. Vasemmistoliiton punavihreät kärjet ja demarien ja kokoomuksen vahvat naisehdokkaat saattoivat houkutella osaa Vihreitä aiemmin äänestäneistä.
Keski-Suomessa paikan saamisen olisivat taanneet jo piraattien runsaat tuhat ääntä. Samaan aikaan kannatustaan kasvattivat kuitenkin sekä kokoomus että erityisesti Vasemmistoliitto.
Kymeä on koetellut metsäteollisuuden rakennemuutos. Vihreät ei nähtävästi onnistunut vakuuttamaan äänestäjiä siitä, että puolueen linjaukset auttaisivat luomaan työpaikkoja uusissa olosuhteissa. Ehkä vähän yllättäen keskustan pudotus Kymessä oli pienempi kuin muualla.
Pohjois-Savossa kannatus kasvoi reippaasti, mutta ei riittävästi. Joissakin muissa piireissä virtaa näytti olevan Vihreistä Vasemmistoliittoon, mutta Pohjois-Savossa suuntaus näyttää olleen vastakkainen.
Yksityiskohtaiset syyt suorituksen heikkouteen siis vaihtelevat vaalipiireittäin. Taustalla on kuitenkin Vihreiden valtakunnallinen tappio. Siihen palaan myöhemmin.
Oras Tynkkynen
5 Responses
Minähän sanoin, että Vihreiden olisi pitänyt lähteä hallituksesta ydinvoimapäätöksen jälkeen. Kävimme tästä keskustelua Jyrki Kasvin facebook seinällä.
Se olisi osoittanut, että Vihreät eivät suostu veljeilemään ydinvoimaa lisäävän oikeistohallituksen kanssa. Kun näin ei toimittu, äänestäjätä tekivät omat johtopäätöksensä.
Toivottavasti tämä oli Vihreille vain väliaikainen kolaus.
Hyvää kevättä toivottaen,
Kim Soares
Morjens täältä Hatanpäältä,
Totean myös sinulle sen, mitä jo sanoin Soininvaaran blogissa, eli että jos vihreät puolueena olisivat hoitaneet teknologiatonttinsa järkevästi, lähes kaikki Pirkanmaan piraattien 2500 ääntä olisivat tulleet vihreille. Itse asiassa piraattipuoluetta ei edes välttämättä olisi, jos vihreiden pakka ei olisi hajonnut niin täysin Lex Karpelasta äänestettäessä ym. nörttikysymyksissä, joiden käsittely kyllä ns. alan piireissä muistetaan. Myös Lex Nokia ja sähköisen äänestyksen kokeilu olivat kamalia fiaskoja. Nyt kävi näin, ja Kasvi tippui Uudellamaalla samasta syystä.
Itse teknologiaorientoituneena liberaalina kaupunkilaismiehenä äänestin sinua vuonna 2007, mutta tällä kertaa jäin protestiksi kotiin. Teknologia-asioissa järkevästi äänestävien porukka oli vihreiden ek-ryhmässä niin pieni, että äänestäminen ei tuntunut vaivan arvoiselta. Arvoliberalismi on minulle tärkeää, mutta liberalismi on paljon muutakuin kuin avioliittolaki, joka oli kampanjan kärkenä.
On hieman hullunkurista mitata vaalitulosta siten, että vihreät hävisivät vähemmän kuin suuret puolueet. Juu niin varmasti tavallaan, mutta 2% pudotus suuressa puolueessa on vähemmän kuin 1,3% pudotus keskisuuressa puolueessa. Puoletkin vihreiden “pienestä” pudotuksesta laskisi kommunistien äänimäärän jo negatiiviin lukuihin.
Lisäksi jos ikäpolvikysymykset otetaan huomioon, vihreiden kannatuksen pitäisi putoamisen sijaan kasvaa kohisten seuraavat 10-20 vuotta, eli muutos kulki aivan eri suuntaan kuin sen olisi pitänyt mennä. Vuoteen 2007 nähden Suomessa oli nyt 200.000 uutta nuorta äänestäjää, ja silti vihreät vuotivat ääniä. Jotain oli siis todella pahasti vialla, ja pidänkin vaalitulosta vihreille liki katastrofaalisena. Erotus niissä lukemissa, mitä vihreät saivat ja mitä olisi kaiken järjen mukaan pitänyt saada, on paljon suurempi kuin 1,3%.
Hyvää jatkoa kuitenkin ensi ek-kaudelle. Olet ryhmäsi parhaita tyyppejä, ja olisin ihan hyvin voinut antaa sinulle henkilökohtaisen äänen näissäkin vaaleissa. Sitä en kuitenkaan tehnyt, koska kuulun siihen vähemmistöön, joka tietää miten Suomen vaalijärjestelmä toimii, ja tiesin sinun menevän läpi joka tapauksessa. Lupaan kyllä harkita vihreitä taas vuonna 2015, jos vähän ryhdistäydytte.
Ps. Voittekin muuten nyt perustaa Vikmanin kanssa eduskunnan eukkakerhon.
Mikael: Ilman muuta Vihreät hävisi. Sitä, kuinka paljon, olen käsitellyt tarkemmin aiemmassa kirjoituksessani.
Lex Nokia oli tunnetusti yksi päättyneen hallituskauden ikävimpiä esityksiä, jota vastaan teimme hartiavoimin töitä. Hyvä puoli lienee se, että osin juuri Vihreiden lakiin ajamien lukkojen ja kynnysten takia lain käyttö jäänee marginaaliseksi.
Ilman Vihreitä sinänsä surkea esitys olisi siis voinut olla vieläkin kammottavampi. Toimintaamme hankalassa asiassa pohdiskelin taannoin myös blogissani.
Voi olla, että Vihreät ei onnistunut tietoyhteiskuntateemoissa saamaan läpi riittävän paljon hyviä asioita. Osin tämä johtuu siitä, että viestintäministerin salkku oli kokoomuksella ja työ- ja oikeusministerin paikoilta tietoyhteiskuntapolitiikkaa tehdään vain rajallisesti.
Koska eduskuntaan kuitenkin valitaan aina 200 kansanedustajaa äänestysprosentista riippumatta, tietoyhteiskuntateemoja tärkeänä pitävien äänestäjien olisi ehkä kannattanut silti äänestää Vihreitä. Uskallan veikata, että monet nyt läpi menneet edustajat muista puolueista eivät välttämättä osoittaudu ainakaan Vihreitä paremmiksi tässä suhteessa.
Niin, valinta “hyvän” ja “parhaan mahdollisen” välillä on tietysti aina kovin katala. En silti oikein ymmärrä logiikkaasi kun sanot, että vapaus- ja tietotekniikka-asioista kiinnostuneiden kannattaisi äänestää vihreitä, vaikka vihreät myy juuri nämä kysymykset hallitusyhteistyön nimissä eikä valmista saada aikaiseksi. Miksi ihan tarkalleen näiden ihmisten kannattaisi antaa äänensä hallitusneuvottelujen pelimerkiksi? Onhan teillä muitakin asioita, joista ainakaan ilmoituksenne mukaan suostu tinkimään, ja ehkä hyvä niin (viit. hallitusyhteistö persujen kanssa).
En varsinaisesti syytä sinua pragmaattisuudestasi Lex Nokian suhteen, ymmärrän kyllä hallitussuhteiden velvoittavan, mutta meillä nyt vain on tässä vähän eri prioriteetit. Vapaus- ja yksityisyyskysymykset ovat juuri minulle erityisen tärkeitä, enkä siksi itse olisi tehnyt juuri sellaisia lehmänkauppoja kuin vihreät viime vaalikaudella tekivät. En edes ole kovin änkyrä, sillä minun mielestäni esimerkiksi on todella omituista vaatia vihreitä lähtemään hallituksesta, vaikka äänestitte yhtenä joukkona ydinvoimalalupia vastaan (toisin kuin muistaakseni kaikki muut puolueet). Teitte kirjaimellisesti kaiken mitä voitte, eikä hallituksesta lähteminen olisi muuttanut asiaa miksikään. Tietotekniikka-asioissa sen sijaan ette saaneet aikaiseksi juuri mitään, ja tässä on se ero. Miksi äänestää, jos tulos on nolla?
Vaikka vihreiden äänestysratkaisuille Lex Nokian kohdalla olisikin jonkinlaiset pragmaattisuuteen nojaavat perusteet, samaa on vaikea sanoa esim. Lex Karpelasta, jonka säätämisen aikana vihreät olivat oppositiossa. Vihreisiin puolueena ei valitettavasti ole teknologiakysymysten osalta voinut 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä luottaa, vaikka valveutuneimmat yksittäiset edustajat ovatkin vihreiden riveistä. Vaikka Pirkanmaalta, Uudeltamaalta ja Helsingistä onn saatu läpi näitä asioita ymmärtäviä vihreitä, heidän vanavedessään voi eduskuntaan tulla kuka tahansa kaisarastimo. En siis tietenkään kategorisesti kehota ihmisiä olemaan äänestämättä vihreitä tai kiistä ansioitanne, vaan toivon vihreiden muuttuvan tässä asiassa puolueena luotettavammaksi.
Sitä mieltä olen kyllä, että vihreät maksoivat teknologiakysymyksien myöntyväisyyslinjastaan kamalan korkean hinnan. Tämä siis edelleen sillä oletuksella, että protestipuolue piraattien äänet olivat lähes kaikki vihreiden hukkaamia ääniä. Varmaan puolueessa on jo laskettu, millainen vaalitulos olisi ollut, jos puoletkin piraattien vaalipiirikohtaisista äänistä olisi tullut vihreille. Jälkiviisaus on tietenkin turhaa, ellei siitä opita. Piraattipuolueen olemassaolon ainoa hyöty on minun mielestäni se, että heidän saamansa äänet osoittavat tämän äänestäjäkunnan olemassaolon. Optimitilanteessa vihreät ottavat opikseen ja piraattipuolue lakkauttaa itsensä hajottamasta tietoyhteiskuntaväen ääniä.
Omasta mielestäni olen melko kiltti ihminen, mutta tunsin silti aivan valtavaa vahingoniloa Lindenin putoamisesta. Naurattaa ja itkettää vuorotellen, kun puolueita x, y tai z syytellään “ideologisuudesta”, mutta samalla jotkut kokoomuksen tollot (kaikki kokoomuslaiset eivät ole tolloja) ovat valmiita hyppäämään vaikka voltin jos suuryritys käskee, ja se ei sitten ole “ideologisuutta” mukamas ollenkaan!
Mikael: Hyvää pohdiskelua. Kaisa Rastimosta ei tarvitse tosin enää kantaa huolta, sillä hän loikkasi SDP:hen.
Yhden arvion mukaan piraatit olisivat vieneet Vihreiltä näissä vaaleissa kaksi paikkaa: Uudellamaalla ja Keski-Suomessa. Toki arviota on melko mahdoton todistaa oikeaksi, mutta todennäköisesti piraatit rokottivat Vihreitä ainakin jonkin verran – ja ehkä juuri Jyrki Kasvin kaltaisia tietoyhteiskuntateemoissa ansioituneita ihmisiä.
Siitä olen vähän eri mieltä, että Vihreät ei olisi hallituksessa saanut tietoyhteiskunta-asioissa mitään aikaan – jo se, ettei Lex Nokiaa ole käytetty kertaakaan, on minusta osoitus siitä, että laki saatiin kuohittua vähemmän vaaralliseksi. Siitä olen kuitenkin samaa mieltä, ettemme hallituksessa saaneet tällä saralla riittävästi aikaan.
Yritetään nyt oppositiossa ottaa opiksi. Kaikki vinkit konkreettisista aloitteista ovat tervetulleita!