Miksi juuri Piilaakso?

Puolijohdeteollisuudesta nimensä saanut Piilaakso on kapea kaistale Yhdysvalloissa San Franciscon ja San Josen välillä. Maantieteellisesti pienelle alueelle on vuosikymmenien kuluessa kasvanut maailman johtava innovaatio- ja kasvuyrityskeskittymä.

Menestyksen taustalla on monta syytä.

Ensimmäinen on huippututkimus. Stanfordin ja Kalifornian yliopistojen lisäksi puolustusvoimien tarpeet ovat synnyttäneet teknisiä oivalluksia.

Toiseksi alueelle on keskittynyt pääomasijoittajia, jotka hyväksyvät suuren riskin. Viidestä sijoituksesta neljäkin voi mennä mönkään, jos viides tuottaa riittävästi.

Kolmanneksi ekosysteemiin kuuluu laaja verkko osaajia. Tutkijoiden ja pääomasijoittajien lisäksi tarvitaan yritysjohtajia, juristeja, markkinointiosaajia ja design-ihmisiä. Tulos on enemmän kuin osiensa summa.

Neljänneksi alueella ei suhtauduta yrittäjyyteen vain myönteisesti, vaan yrittäjiä ihaillaan ja juhlitaan. Konkurssin tehnyt on kartuttanut arvokasta kokemusta, eikä epäonnistumista pelätä. Myös lahjakkuutta ja luovuutta, jopa luovaa hulluutta arvostetaan.

Viidenneksi Piilaakson tarina ei olisi mahdollinen ilman maahanmuuttoa. Monen yritysjohtajan ja pääomasijoittajan tausta on Kiinassa, Intiassa – tai Suomessa. Uutta syntyy erilaisten ihmisten kohtaamisesta, ja monella maahanmuuttajalla on suuri tarve ja kyky näyttää muille.

Mutta miksi juuri Piilaakso? Hyviä yliopistoja, rohkeita sijoittajia ja osaavia maahanmuuttajia on toki muuallakin. Miksei Seattle, Chicago tai Boston? Miksei Lontoo, Seoul tai Bangalore?

Yksi vastaus on yksinkertaisesti sattuma. Piilaaksossa palaset vain loksahtivat kohdalleen.

Osin tämän takia Piilaakson mallia ei voi kopioida muualle. Sen sijaan muualle voidaan luoda mahdollistavia edellytyksiä, pieniä piilaaksoja.

Suomessa alkuun voi päästä kahdella kokeneen pääomasijoittajan ja Stanfordin yliopiston professori Steve Blankin vinkillä. Ensinnäkin yrittäjyyteen ja riskinottoon pitää suhtautua myönteisemmin. Toiseksi kasvuyrittäjille tulee kehittää taloudellisia kannustimia.

Monet tähdet ovat jo valmiiksi oikeassa asennossa. Pienellä nytkäytyksellä Suomi voi nousta Piilaakson rinnalle innovaatiokeskittymänä.

Oras Tynkkynen


→ Seuraava: Saako työstä nauttia

Matkablogi: Yhdysvallat ja Kanada 4.–17.11.2011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *