Ilmastovastuun autiomaa

FlagKun ilmastokokouksen isäntämaaksi varmistui Qatar, moni hieraisi silmiään. Ökyrikas öljymaa ei ole tullut tunnetuksi ilmastonsuojelun airueena.

Qatarilaiset tuottavat asukasta kohti eniten päästöjä maailmassa. Keskivertoqatarilaisen ilmastotaakka on kymmenisen kertaa niin suuri kuin maailmassa keskimäärin ja yli tuplasti niin tuhti kuin jopa Yhdysvalloissa.

Dohassa on helppo nähdä miksi. Öljyrikkaudet on kanavoitu pröystäilevään kulutukseen. Jo öljyn ja kaasun tuotanto itsessään tupruttaa valtavasti päästöjä.

Hanavesi valmistetaan poistamalla suola merivedestä runsaasti energiaa nielevällä konstilla. Rakennukset ja bussit viilennetään koleiksi ulkona vallitsevasta helteestä huolimatta. Joukkoliikennettä tai edes jalkakäytäviä ei juuri ole. Sähkö on käyttäjille ilmaista ja bensa halvempaa kuin vesi.

Entä miten Qatarin itsenäisyyspäivää joulun alla juhlitaan? Bangalorelaisen taksikuskin mukaan ajelemalla kaupunkimaastureilla päämäärättömästi Dohan katuja.

Qatar ei ole asettanut edes vapaaehtoista päästötavoitetta – toisin kuin Intian, Dominikaanisen Tasavallan ja Papua-Uuden-Guinean kaltaiset kehitysmaat. Huhun mukaan ilmastonsuojelun arkkivihollinen Saudi-Arabia on painostanut kaveriaan olemaan visusti hiljaa.

Paljon paremmin ei mene muissa arabimaissa. Jotkin pyrkivät kyllä vauhdittamaan uusiutuvaa energiaa. Esimerkiksi Yhdistyneet arabiemiirikunnat isännöi kansainvälistä uusiutuvan energian järjestöä IRENAa, ja Kuwait pyrkii tuottamaan kymmenyksen energiasta uusiutuvilla vuonna 2020.

Usein tavoitteet ovat kuitenkin kovin vaatimattomia. Bahrain pinnistelee, jotta uusiutuvien osuus kasvaisi vaivaiseen viiteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Libanonia lukuun ottamatta ainutkaan arabimaa ei ole asettanut päästötavoitetta.

Kaiken kukkuraksi harvainvaltainen Qatar suhtautuu vihamielisesti kritiikkiin. Kaksi konferenssikeskuksessa isäntämaalta johtajuutta rauhanomaisesti vaatinutta arabinuorta paitsi poistettiin kokouksesta välittömästi, myös karkotettiin maasta.

Lähi-itä on ilmastovastuun autiomaa. Alueen valtiot karttavat toimia, joihin niillä on sekä varaa että moraalinen velvollisuus – ja josta ne hyötyisivät itse pitkällä aikavälillä.

Toivonpilkahduksiakin näkyy. Ilmastokokouksen alla perustettiin arabinuorten ilmastoverkosto ja sen aikaan Qatar salli maan ensimmäisen mielenosoituksen. Kokouksessa isäntämaa julkisti perustavansa ilmastoinstituutin yhdessä arvostetun Potsdamin PIK-tutkimuslaitoksen kanssa. Sekä Qatar että Yhdistyneet arabiemiirikunnat satsaavat sievoja summia vähäpäästöiseen teknologiaan.

Autiomaassakin sataa joskus.

Oras Tynkkynen


← Edellinen: Myytti yksinäisestä Suomesta → Seuraava: Dohan metaneuvottelut
Matkablogi: Doha 1.–8.12.2012

One Response

  1. Ilmastokokous Qatarissa on vitsi. Samoin alkavat olla kaikki ilmastokokouset. Maapallo huojuu hautaansa kohti, eikä kukaan halua tehdä muuta kuin lisätä talouskasvua ja kulutusta. Maapallo lämpenee kiihtyvällä vauhdilla. Vaikka kaikki päästöt lopetettaisiin nyt, voisi olla jo liian myöhäistä. Lajit katoavat, jääkarhuja ei pian ole.
    Ihminen on tämän planeetan viirus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *